Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες

10 Δεκέμβρη 2015

Μαριτίνα Μ.

Έχει πάρει καιρό που μας πονάει το θέμα. Μίλησα στα παιδιά. Ή καλύτερα μίλησαν τα παιδιά. Και κάτι μαθήματα Θρησκευτικών περί "Αγώνα με τη δύναμη της αγάπης", "Αγώνα να μοιραζόμαστε τα αγαθά μας με τους άλλους" και διαχωρισμοί εννοιών όπως "πρόσφυγες" και "μετανάστες"... ε... έγινε ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να κοιτάξουμε με περισσότερη προσοχή.
 
Η Αραβέλλα Σαλονικίδου είχε την ιδέα να βοηθήσει τα παιδιά των προσφύγων που έφταναν -και φτάνουν- σε τραγικά δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας, ξεκινώντας κάτι που, όπως λέει κι η ίδια, δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν και τι διαστάσεις θα έπαιρνε. Αγάπη, μοίρασμα, δικτύωση, αλληλεγγύη, προσφορά κι άλλα που δύσκολα χωρούν σε γραμμές.
Λίγα λόγια για όλο αυτό από την ίδια. Με την άδειά της χρησιμοποίησα εικόνες και κείμενο δικό της προκειμένου να προετοιμάσω τους μαθητές μου για μια skype συνομιλία μαζί της. Αρχικά μόνο μίλησα για την εκστρατεία "Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες" και σήμερα πρόβαλα στα παιδιά την παρουσίαση.



Σακίδια πλάτης για τους πρόσφυγες from Marilia 

Έμειναν στις εικόνες. Έβγαλαν συναισθήματα. Προκλήθηκε συζήτηση. Διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων και δυσπιστία, φόβος και προκατάληψη απέναντι στο(ν) ξένο, στο(ν) άγνωστο. 

Οι ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν καταγράφτηκαν με τη χρήση του kidspiration, σχημάτισαν έναν χάρτη και λίγο μετά μπήκαν σε σειρά. Λίγο αργότερα, από την αίθουσα του Τμήματος Ένταξης, συνδεθήκαμε με την κυρία Σαλονικίδου μέσω του skype. Κάθε παιδί ανέλαβε να διατυπώσει μια ερώτηση.  

kidspiration για τη χαρτογράφηση των αποριών

Με πολλή υπομονή, απλά και αληθινά λόγια η Αραβέλλα (σκόπιμος ο ενικός, ξέρει εκείνη ;) ) μίλησε στα παιδιά γι' αυτό που ξεκίνησε και συνεχίζει να κάνει.
Από την πλευρά τους τα παιδιά συντονίστηκαν και, ακόμα κι όταν το βίντεο έκλεισε για εξοικονόμηση ταχύτητας και υπήρχε μόνο ο ήχος, συνεργάστηκαν άψογα για να διευκολύνουν το ένα το άλλο προκειμένου να πλησιάσουν τον υπολογιστή και να ρωτήσουν αυτό που ήθελαν.
Μάτια συγκινημένα, παιδιά συγκεντρωμένα και μια δασκάλα... κομμάτια. Μάλλον γιατί ο... ήχος είχε... παύσεις και συγκίνηση έβγαινε απ' τον διαδραστικό. Πρώτη φορά αυτό το απρόσιτο για μένα μέσο... λύγισε.
Αραβέλλα, καλή συνέχεια! Σ' ευχαριστούμε για όλα 
Ε2




3 σχόλια:

Unknown είπε...

Εμένα μου άρεσε πολύ που μιλήσαμε με την κύρια Αραβελλα.Η πράξη που κανει δίνοντας βοήθεια σε ανθρώπους που την χρειάζονται ,εμένα μου δίνει χαρά και ελπίζω κάποια μέρα να έχω την τύχη να μιλήσω απο κοντά στην κύρια Αραβελλα!!!

Μαριλία είπε...

https://drive.google.com/drive/search?q=%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1 Κι εδώ είναι οι αντιδράσεις όλων σας.

Unknown είπε...

Κυρια η γνομη μου ειναι οτι η κ.Αραβελλα Σαλονικίδου αξίζει το καλιτερο!💟