Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Το σκασιαρχείο

Τελικά η κατηγορία "ταινίες" καθιερώθηκε και αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου "ετικέτες". ;) Παρόλο που η ανταπόκριση στη συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων δεν ήταν η αναμενόμενη (ένας μόνο δήλωσε ότι είδε την ταινία... :( ), θα επιμείνω. Και μάλιστα με Φρενέ κι αυτή τη φορά. Με την ευχή η... Φρεν-ίτιδα να επηρεάσει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο!

Το Σκασιαρχείο, μια γαλλική ταινία για σήμερα, λοιπόν, σε σκηνοθεσία Ζαν - Πολ Λε Σανουά με τους: Μπερνάρ Μπλιέ, Ζιλιέτ Φαμπέρ (1949). Μαζευτείτε με γονείς, συγγενείς ή και φίλους, συνδέστε τον υπολογιστή με την οθόνη της τηλεόρασης για καλύτερη εικόνα και δείτε την ταινία που ακολουθεί, η οποία είναι επηρεασμένη από τις απόψεις του Φρενέ (ναι, ναι, του εκπαιδευτικού στον οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση).



Στην επαρχιακή Γαλλία του μεσοπολέμου, ένας δάσκαλος εφαρμόζει καινούριες, φιλελεύθερες μεθόδους διδασκαλίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις συντηρητικές αρχές της περιοχής. Η ταινία αποτελεί σημείο αναφοράς μίας μεγάλης περιόδου στην ιστορία του μεταπολεμικού κινηματογράφου. Η επιτυχία της ταινίας έγκειται κυρίως στον τρόπο προσέγγισης των παιδαγωγικών απόψεων του Σελεστέν Φρενέ. Αφηγείται την αρχή της διδασκαλίας του γνωστού παιδαγωγού και τη δημιουργία ανάγκης για μάθηση στους μαθητές.

Σύνοψη της ταινίας: 

Λίγο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1920, σε ένα μικρό χωριό της Προβάνς, προσλαμβάνεται ένας νέος δάσκαλος στο σχολείο αρένων, ο κύριος Πασκάλ. Ο κύριος Πασκάλ συγκρούεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος των μαθητών του. Αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τις διδακτικές του μεθόδους. Εφαρμόζει καινούριες, φιλελεύθερες μεθόδους διδασκαλίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις συντηρητικές αρχές της περιοχής, αφού αυτή η μικρή επανάσταση δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε κάποιους γονείς και παράγοντες της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως ο δάσκαλος προσφέρει μία συμφωνία: αν έστω και ένας μαθητής αποτύχει στις κρατικές εξετάσεις, θα παραιτηθεί. Όλο το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τον Άλμπερτ, έναν μεγαλύτερο μαθητή που έχει αποτύχει ήδη τρεις φορές.

Το 1990, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τον Κινηματογράφο έθεσε υπό την αιγίδα του, «Το Σκασιαρχείο» διότι, όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης το οποίο εικονογραφεί με μοναδικό τρόπο μια από τις πλευρές της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Καλή προβολή!


Δεν υπάρχουν σχόλια: