Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Νέα δανειστικής βιβλιοθήκης

(Από 2/12/2015 ως 24/3/2016)

Το δανειστικό ράφι... μεγάλωσε! Απέκτησε και... αδερφάκι κι έτσι τώρα μπορούμε να μιλάμε για δανειστική βιβλιοθήκη του Ε2. Οι τίτλοι που φιλοξενούνται στη μικρή μας βιβλιοθήκη, λοιπόν, ανέρχονται στους 129 και αισίως έχουν δανειστεί, διαβαστεί και παρουσιαστεί 92!



Η ανταπόκριση των μαθητών είναι μεγάλη και οι παρουσιάσεις των βιβλίων γίνονται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες. Φυσικά εξακολουθούν να φιλοξενούνται στον διάδρομο έξω από την τάξη, ώστε να είναι προσβάσιμες από συμμαθητές και φίλους. Ολοένα και περισσότερα παιδιά σταματούν μαγνητισμένα από κάποια ζωηρή ζωγραφιά κι έτσι η Ανάγνωση και το Βιβλίο κερδίζουν Φίλους. ;)


Στο πλαίσιο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης έχουν γίνει διάφορες δράσεις φιλαναγνωσίας. Εκτός από τις παρουσιάσεις βιβλίων, έχουν γίνει και αφηγήσεις, όπως του "κατ-γατ-καραγάτ" που μας ενθουσίασε και των "ψηλών βουνών", καθώς και ψηφιακές γνωριμίες με συγγραφείς, μέσω του "Μικρού Αναγνώστη". Οι ζωγραφικές αποδόσεις των βιβλίων εκτίθενται στη σχολική κοινότητα, ενώ με αφορμή "Τα Ψηλά Βουνά" επιχειρείται δημιουργία παράστασης κουκλοθέατρου. Η κατασκευή των κουκλών γίνεται από τους μαθητές με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και υλικών της φύσης. Παράλληλα, επιχειρείται κατασκευή μακέτας βουνού και, φυσικά, δημιουργία σκηνικών για την παράσταση.

Η συνεργασία των μαθητών γίνεται σύγχρονα και ασύγρονα, τόσο στο σχολείο, όσο και από το σπίτι. Οι ομάδες εργασίας συχνά συντονίζονται και οργανώνονται εξ αποστάσεως με τη χρήση των εργαλείων του web2.0.

Συμπερασματικά: Η τάξη λειτουργεί καλύτερα μέσα από σχέδια δράσης. Χάρη στον καταμερισμό εργασιών, στη δημιουργία ομάδων εργασίας, τη συνεργασία, στην αλληλεπίδραση και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες των μαθητών τα αποτελέσματα σε μαθησιακό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο είναι εμφανή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: