Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ένας εναλλακτικός τρόπος βιβλιοπαρουσιάσεων, με τη χρήση Τ.Π.Ε.


Έχοντας πάντα ως οδηγό το σχέδιο δράσης και τον τίτλο του, “Όταν κοιτάς από ψηλά…!”, ως δραστηριότητα φιλαναγνωσίας, συνδεδεμένη με τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, ζητήθηκε από τους μαθητές να αποδώσουν με μια ζωγραφιά τον τόπο εκτύλιξης της ιστορίας κάθε βιβλίου το οποίο διάβασαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησης με το πρόγραμμα παράχθηκε μεγάλος αριθμός ζωγραφικών τοπίων, τα οποία συγκεντρώθηκαν με την πρόθεση δημιουργίας επιδαπέδιου παιχνιδιού. Αρχική σκέψη ήταν η δημιουργία, με την τεχνική του κολάζ, ενός χάρτη των τόπων εκτύλιξης δράσης των βιβλίων της δανειστικής βιβλιοθήκης. Στον χάρτη αυτό οι μαθητές θα κινούσαν πιόνια με τη χρήση ζαριού και στους σταθμούς του θα υπήρχαν κάρτες ερωτήσεων σχετικών με το περιεχόμενο των βιβλίων. Οι ερωτήσεις θα απευθύνονταν από τον έναν παίκτη στον άλλον ή από τη μια ομάδα στην άλλη. Σκέψη και πεποίθησή μας ήταν ότι ο παραμυθοχάρτης θα ήταν έτοιμος κατά την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου), πράγμα όμως που δεν επετεύχθη λόγω αυξημένων δραστηριοτήτων που προέκυψαν. 
Παράλληλη σκέψη για την αξιοποίηση των ζωγραφικών τοπίων των μαθητών ήταν η ψηφιοποίηση του χάρτη των παραμυθιών και η μετατροπή του σε διαδραστικό με τη χρήση του διαδικτυακού λογισμικού thinglink. Η σύνθεση των ζωγραφικών απεικονίσεων των βιβλίων μεταφέρθηκε, με την τεχνική του κολάζ, σε χαρτί του μέτρου. Το τοπίο ολοκληρώθηκε ζωγραφίζοντας τον κενό χώρο με παστέλ και στη συνέχεια η σύνθεση ψηφιοποιήθηκε με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Έπειτα, η εικόνα εισήχθη στο περιβάλλον του διαδικτυακού λογισμικού έκφρασης και δημιουργίας thinglink, ενώ οι πληκτρολογηγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις των μαθητών αποτέλεσαν την αναδυόμενη πληροφορία κάθε υπερσυνδέσμου του Παραμυθότοπου.











Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στην κυρία Καβαλλιεράκη Μαρίνα, Υπεύθυνη Δημιουργικής Απασχόλησης στον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για την ιδέα δημιουργίας χάρτη παραμυθιών βάση του τόπου εκτύλιξής τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: