Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πάρτι στη... λάσπη

Στο ΤΕ της Γλώσσας, σελ. 12, διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο. Όταν όμως έχεις φίλο τον Οδυσσέα Τζημούλη, δάσκαλο στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και δεινό παρατηρητή πουλιών, ε... τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα. Το κείμενο ντύνεται όμορφα με τις φωτογραφίες του... Παπαγκένο μου, όπως τον αποκαλώ χρόνια, του πουλολόγου με τη μαγική φωτογραφική μηχανή, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. Περισσότερες φωτογραφίες του Οδυσσέα, στο μπλογκ του, Nature in Greece


"Πάμε για ένα φανταστικό πάρτι σε υγροβιότοπους; Το οργανώνει ο Σύλλογος Μεταναστευτικών Πουλιών και ο Σύλλογος «Υγρός Κόσμος»! 

Οι οικοδεσπότες είχαν οργανώσει το πάρτι τέλεια. Πρώτα πήραμε ένα μεζεδάκι στο δέλτα του Έβρου, μετά με παρέλαβε ένας σταχτοτσικνιάς, που με πήγε στη λίμνη Βιστονίδα. Εκεί μου πρόσφεραν νοστιμότατα ψαρικά, σερβιρισμένα σε πιατέλες-νούφαρα.

Σταχτοτσικνιάς, 15/11/2012
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης

Ύστερα ο δεντροβάτραχος με έβαλε να σκαρφαλώσω σ’ ένα δέντρο και ο φίλος του ο βάτραχος επέμενε να με μάθει πώς να βυθίζομαι στο νερό και να αφήνω μόνο τα μάτια μου απ’ έξω. 


 
Δενδροβάτραχος στον Αξιό 
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης



 
Βάτραχος στη Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβρης 2014
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης



Τον απογοήτευσα μάλλον, αλλά τα πράγματα ήταν χειρότερα κατόπιν με τις λιβελούλες. Εννοούσαν να με κάνουν να πετάξω από φυλλαράκι σε φυλλαράκι στα φυτά της λίμνης χωρίς να πέσω στο νερό! Αδύνατον να καταλάβουν ότι δεν είμαι ιπτάμενος χορευτής όπως αυτές! Τι γλίστρες έφαγα δε λέγεται!

Λιβελούλα στο ρέμα της Πυλαίας, 21/8/12
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης

Μετά από λίγο ο καλαμοκανάς μού πρότεινε περίπατο στη λιμνοθάλασσα. Καταλαβαίνετε τι έπαθα. Εκείνος έχει αυτά τα ωραία ψηλά και λεπτά πόδια που τον βοηθάνε να προχωράει στο νερό. Εγώ τσαλαβουτούσα άχαρα και εκείνος με κόπο συγκρατούσε τα γέλια του.


Καλαμοκανάς στον Αλιάκμονα, Μάης 2009
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης

Στο τέλος, συνάντησα τον αργυροπελεκάνο στην Κερκίνη. Έβγαλε πέντε ψαράκια από τη σακούλα που κρέμεται κάτω από το σαγόνι του και με κέρασε. 

Αργυροπελεκάνος, Δεκέμβρης 2011
Φώτο: Οδυσσέας Τζημούλης

περιοδικό «Eρευνητές», Η Καθημερινή, 6/2/00 (διασκευή)"

1 σχόλιο:

Μαριλία είπε...

Να σας συστήσω και τον Οδυσσέα μέσα από το ντοκιμαντέρ της σειράς "Ιστορίες Καθημερινών Ανθρώπων, "Ορνιθοπαρατήρηση"", τα οποίο προβλήθηκε στο κανάλι της Βουλής στις 23.03.2019.
Σκηνοθεσία – σενάριο: Αντώνης Καραγιάννης

https://youtu.be/S5M8JzzpC-U